torsdag 3 februari 2011

Arkeologiböcker


Upptäckte nyligen en kul funktion i google books. Man kan skriva in nyckelord och få en graf över hur vanligt förekommande de är över tid. I grafen ovan ar jag skrivit in mesolithic, neolithic, bronze age samt iron age, och söker bland böcker på engelska. Böcker om neolitikum verkar betydligt vanligare än böcker om övriga perioder, där det är närmast jämnt skägg.

3 kommentarer:

 1. Är det inte lite märkligt att "iron age" förekommer långt innan treperodssystemet är etablerat? Begreppet måste rimligen tidigare beteckna något annat än vad vi i dag menar med järnålder, industrialism kanske?

  SvaraRadera
 2. good point. Frågan är bara om man kan sålla bort de "felaktiga" termerna eller om man kan nöja sig med den tendens som anas?
  Hur som helst är det en skojig funktion som man kan roa sig med ganska lätt, åtminstone om man som jag tycker att nonsensstatistik är skoj...

  SvaraRadera
 3. Tveklöst skojigt, sedan göms nog mycket bakom litteratur som Celtic- Roman- Anglosaxon Britain etc. medan böcker om neolitikum oftare har neolithic i namnet.

  SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.