måndag 18 februari 2013

Två inspirerande seminarier

Vissa veckor är intressantare än andra. Förra veckan var en sådan. Och då berodde det inte på att ungarna hade sportlov utan för att jag var på två givande seminarier.

Det första arrangerades av institutionen för historiska studier vid Göteborgs universitet och hette Settlements, Burials and Society - the Iron Age Context in Western Sweden. I någon mån kan man se seminariet som en fortsättning på det sedan 15 år avsomnade nätverket kring järnåldersbebyggelse, ett nätverk som Lise Bender Jörgensen var drivande i under sin tid som forskarassistent på institutionen. Seminariet inleddes med en gedigen och synnerligen intressant föreläsning av Julia Koch om den klassiska gravhögen Magdalenenberg. Genom bland annat isotopanalyser av de mänskliga benen kan man visa hur stor rörligheten var bland Hallstatt-kulturens elit. Inspirerande men samtidigt något som får en att reflektera över i vilken utsträckning norden i ett europeiskt perspektiv bör betraktas som en periferi under denna tid. Därefter följde ett halvdussin redovisningar av västsvenska material, dessa var intressanta men bleknade något i jämförelse med det inledande föredraget....

Det andra arrangemanget jag tänker på var ett om viltet och viltförvaltningens historia. Det ägde rum på KTH. Seminariet hade några olika syften, dels att samla människor intresserade av dessa frågor för att möjliggöra framtida nätverkande och dels sondera intresset för att skriva en bok på temat. Fjorton olika korta presentationer hanns med. Dessa spände från rena arkeologiska (en presentation av min halländska bendatabas) och historiska (t.ex. skogsbete och djurgårdar) perspektiv till juridik (tjuvjakt) och idéer kring återinförande av utdöd fauna och hur det påverkar biotoper och biologisk mångfald. Spretigt men stimulerande start på något spännande vill jag nog definiera det hela som.

Nu väntar åter vardagen med därtill hörande ärendehantering och rapportskrivning.

3 kommentarer:

 1. Hej!

  har du någon länk eller något till seminariet om viltvård? Vem, vad,varför m m.

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag har ingen länk eller så. Alla kontakter gick via mail. De inte helt obekanta viltforskarna Sverker Sjölin, Kjell Danell och Roger Bergström låg bakom det hela.

   Radera
  2. Jag har planer på ett mer utförligt referat om viltseminariet. Återkommer med lite tur vilken dag som helst.

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.