torsdag 27 september 2012

Full aktivitet i Skrea

Det råder bråda dagar ute i fält. Snart återstår bara en vecka av den arkeologiska utgrävningen i Skrea.Utgrävningsplatsen innehåller spår från alla tider. Lämningar från stenålder, bronsålder, järnålder, medeltid och senare tid ser åter dagens ljus. De senaste dagarna har vi haft besök av grupper av barn från det närliggande fritidshemmet och en gymnasieklass från Falkenberg. Det är både roligt och en utmaning att visa en pågående utgrävning för allmänheten. Speciellt när regnet öser ner. Men att få ta del av barnens entusiasm värmer upp även den mest blöta dag.

Idag har Karolina från referensgruppen till Samskapande kulturarv i Halland var på besök. Under vårt samtal kom vi att beröra hur vi på olika sätt kan skapa delaktighet och fånga upp intresset från allmänheten i kulturarvsarbetet. (Extra kul att se att Leif också tar upp denna aspekt i ett tidigare blogginlägg idag, se nedan!)

Vad tycker du som läser bloggen? Hur kan vi vid en utgrävning bättre fånga upp allmänhetens intresse för arkeologi? Det är på tiden, i en tid då den ensidiga förmedlingen alltmer ersätts av dialog och kommunikation.

Just nu råder bl. a. stor husjakt på utgrävningsplatsen. I början av veckan fick vi förstärkning av Anders i personalstyrkan. Det var en fröjd att skåda när Anders gick loss på utgrävningsplatsen. Först åkte jackan av, sen tröjan och hans blick fick en ny vild glöd. Han rensade och stegade och snart stod det olikfärgade stakkäppar i resterna av stolphål som tillsammans bildar lämningar av stora hus över utgrävningsytan.

Här kommer några ögonblicksbilder från dagens utgrävning:

Mats dokumenterar ett stolphål i ett av de många husen.

Ola gräver ränna.
Anna mäter in ett stolphål.

Anders söker spåren efter ännu fler hus.

Carl rensar fram … Ja, vad är det egentligen han rensar fram? Kom på den öppna arkeologidagen den 6 oktober så får du veta vad han rensade fram! 

2 kommentarer:

 1. "Vad tycker du som läser bloggen? Hur kan vi vid en utgrävning bättre fånga upp allmänhetens intresse för arkeologi? Det är på tiden, i en tid då den ensidiga förmedlingen alltmer ersätts av dialog och kommunikation."

  Steg 1: Stäng av förgranskning av kommentarer...

  SvaraRadera
  Svar
  1. jo, problemet som vi haft är att kommunikationen utan förhandsgransking blir en helsikes massa reklam för ditt och datt. Att köra ordverifikation känns inte som ett alternativ då den som tillhandahålls av blogger just nu är i värsta laget....

   Radera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.