onsdag 29 augusti 2012

Är du nyfiken på en arkeologisk utgrävning? Vi är nyfikna på dig!

Just nu pågår den arkeologiska undersökningen av ett grav- och boplatsområde som ligger ca 200 meter norr om Skrea kyrka. Undersökningen är också en del av ett pilotprojekt som heter Samskapande kulturarv i Halland, som i korthet går ut på att öka delaktigheten kring kulturarv och försöka arbeta fram nya sätt att arbeta med kulturarv i ett mångfaldsperspektiv. Så att kulturarvsarbetet blir mer samhällsrelevant.

Vad menas med kulturarv?
Kulturarv omfattar allt ifrån traditioner, språk, konstnärliga verk, historiska lämningar samt arkiv- och föremålssamlingar till fornlämningar, kulturmiljöer, danser, hantverk samt berättelser och kulturlandskap som överförs från generation till generation.
Så, vad är kulturarv?
Vad tycker du?

Vi arkeologer undersöker vad som har hänt på platsen utifrån det som tänkts fram efter tidigare undersökningar och erfarenheter men det kommer också hittas saker som gör att vi ställer nya frågor.
Är det något du funderar över?
Något som vi missar?

Varför vill vi föra en dialog vid en utgrävningsplats?
Vid en arkeologisk utgrävningsplats brukar det bli mycket påtagligt att något annorlunda sker på en plats. Helt plötsligt står en stor grävmaskin och dumper i samhället. Ett gäng arkeologer i illfärgade reflexvästar tar plats och gräver fram platsens förhistoria. Som närboende har man säkert en mängd frågor och funderingar eller kanske egen kunskap om platsen som man inte riktigt vet hur man ska föra fram. Vågar man störa?

Dessa funderingar och reflektioner vill vi ta del av och därför kommer vi vid utgrävningen i Skrea ordna några arrangemang där allmänheten är välkommen att delta. Dessa kommer det att skrivas om här.
Håll utkik!

Vill du veta mer så kontakta arkeolog Stina Tegnhed på telefonnummer 072-2290722.
Samskapande kulturarv i Halland är ett delprojekt i Kalejdoskop. Läs mer om Kalejdoskop på lansstyrelsen.se/kalejdoskop


1 kommentar:

  1. Jag vill komma o hjälpa till!!!!!!!!!!! Men har ni avlustat grävningen?

    Kram från kulturarvsstudenten :D

    SvaraRadera

Obs! Endast bloggmedlemmar kan kommentera.