onsdag 26 februari 2014

Mårten Sjöbecks bilder på nätet

Det är ett tag sedan Riksantikvarieämbetet tillgängliggjorde en fotografisk skatt på nätet. Jag tänker på ett urval bilder av Mårten Sjöbeck som Riksantikvarieämbetet släppt via flickr. Ni hittar bilderna HÄR. Bland bilderna finns en handfull från Halland. Alla är väl värda att titta på, i många fall speglar de ett landskap som inte längre finns. De visar hur snabbt ett landskap kan förändras, hur det landskap som vi idag tar för givet inte ens var påtänkt på mormors fars tid. Det var trots allt länge sedan det såg ut såhär på Hallands ås:
Bilden är länkad från flikr, här finns mer information. Här kan ni läsa om rättigheterna för bilder som RAÄ lagt ut på flikr commons. Fotografen är såklart Mårten Sjöbeck och bilden är antagligen tagen i samband med arbetet inför boken Halland - en landskaplig orientering vid betraktandet av Halland från statsbanornas tåg under färder som gavs ut på 1930-talet. Jag har andra upplagan inbunden i halvfranskt band av min mormors far Åke och den är utgiven 1931.

Så, vill ni vackra bilder av hur Sverige såg ut i början av 1900-talet så skall ni titta på Mårten Sjöbecks bilder på t.ex. flikr, de är oslagbara. Lunds Universitet har lagt ut en stor mängd av Sjöbecks bilder på Europeana. Du hittar dem HÄR.

1 kommentar:

  1. Sir och fru Är du ute efter ett genuint lån? Vill du ha ekonomisk hjälp i ditt företag eller dina olika projekt? Men alla banker avvisar din fil, mycket dyra klient (er) notera att idag är din lyckodag eftersom vi började till förfogande för den ärliga och allvarliga bosatta världen över. Faktum är att vår förmåga att låna varierar från 5 000 € upp till 30 000 000 € per person. Vi informerar dig om att många försiktighetsåtgärder har vidtagits för att säkerställa och garantera de personer som gör begäran nära vår institution. Vi var verkligen tvungna att hjälpa många seriösa individer över hela Europa. Vårt erbjudande är allvarligt. Du kan inse det genom det förfarande som är det rättsliga förfarandet för beviljande av lån mellan enskilda (vi har till och med det legaliserade dokumentet som intygar att vi kan utöva sådan verksamhet på kontinenten och även på andra ställen). Tack vi kommer att vilja kontaktas av seriösa personer, kunna återbetala lånen. Om du är intresserad, tveka inte att meddela oss genom att skicka din förfrågan via vårt mail: lambertjeandominique53@gmail.com


    Våra uppriktiga hälsningar.

    SvaraRadera