tisdag 26 januari 2016

Syriska regeringens flygvapen skadade Bosra, en av UNESCOs världskulturarvsplatser i Syrien


Den syriska armén attackerade den 22 december 2015 den syriska arkeologiska platsen Bosra, vilken är belägen i Daraaprovinsen i södra delen av landet, fjorton mil söder om huvudstaden Damaskus. Bosra, som upptogs på UNESCOs Världskulturarvslista år 1980, spelade en viktig roll under den romerska perioden, eftersom staden ligger utmed en handelsväg. Bosra var huvudstad i den romerska provinsen Arabia Petraea. Under bysantinsk tid, efter det femte århundradet e. Kr., var Bosra en viktig metropol och ärkebiskopssäte. Staden är också viktig för muslimer eftersom profeten Mohammed träffade den kristna munken Bahira där. Bosra hade en viktig betydelse som centrum för pilgrimer mellan Damaskus och Mecka. Under Ayoubittiden (under Abbasidkalifatet), motsvarande 12-13 århundradet e. Kr., befästes Bosra med murar och torn.  

Rebellerna i Syrien tog förra månaden kontroll över Bosra och regimens helikoptrar släppte därför ned två TNT-fat på rebellerna inne i den historiska staden, vilket orsakade betydande skador på den romerska amfiteatern och på ett befästningstorn som uppfördes år 1218 under Ayoubittiden.

Amfiteatern som byggdes under det andra århundradet e. Kr. ansågs vara den bäst bevarade romerska teatern i världen och användes fram till Syrienkrigets början år 2011.

Det är värt att nämna att flera arkeologiska platser i Syrien har skadats av alla inblandade parter i kriget, inte enbart av IS. Exempelvis förstördes den berömda Agha Jag Moskén (i delstaten Qadi Askar) i länet Aleppo vid en bombräd av ryska stridsflygplan så sent som den tolfte januari i år.

På andra sidan syriska gränsen, i Mosulregionen i norra delen av Irak, har satellitbilder nyligen bekräftat den totala förstörelsen av klostret S:t Elias. Förstörelsen ägde rum någon gång mellan augusti och september 2014 och bakom detta brott mot kulturarvet står den islamiska staten IS. Genom att använda tunga maskiner, bulldozrar, eller sprängämnen, eller kanske alla dessa medel, har klostret som byggdes runt år 600 e.Kr. helt förintats och existerar inte längre. Detta mer än 1400 år gamla kloster anses ha varit det äldsta i Irak innehöll totalt 27 rum.

Klostret bevittnade en tragedi år 1734 när 150 av klostrets munkar vägrade att konvertera till Islam och dödades av en persisk ledare. Även om lokala sägner i Mosul berättade om klosterdamm som skyddar mot skorpionerna kunde det tyvärr inte förhindra skorpionerna från IS.

Under det pågående kriget och politiska kaoset i regionen är kulturarvet – regionens kulturella identitet – en ömtålig och känslig komponent som lider av en systematisk radering och plundring av alla konfliktens deltagare: såväl av IS jihadister, syriska regimen och kurder, som av externa deltagare som Ryssland och Iran.

Text: Anas Al Khabour, antikvarie Kulturmiljö Halland


Bosra amfiteater före attacken i december 2015

Rester av TNT fat i Bosra amfiteater 2015-12-22 

Arkeologiska pelare förstörda i Bosra
 
Bosra amfiteater


Aleppo, Moskén Agha Jaq 2016-01-12


Klostret S:t Elias

 
Klostret S:t Elias före och efter attacken 2014

Bildkälla: Satelitbilder AP Associated Press Photo 
 
 
 

1 kommentar:

 1. BÄSTA ONLINE KÄRLIGHET SPELL CASTER ATT FÅ DITT EX KÄRLIGHET, HUSBAND, Hustru, GIRLFRIEND ELLER BOYFRIEND TILLBAKA. LÄGG HAMMA PÅ WHATSAPP: +2349083639501
   -Mail- blackmagicsolutions95@gmail.com
  Hej alla Am Christian Hofman, kommer från USA. Jag arbetar för Apache Corporations international, jag träffade Baba Nosa på min resa till Afrika, jag åkte dit för ett avtal Förhandlingar och jag tappade för ett annat företag, jag var ödmjuk och trasig och för bara några månader sedan hade jag just varit skild, min fru lämnade med mina barn och det här jobbet var min väg tillbaka till ett bra liv och att få min familj tillbaka. Efter mitt samråd med Baba Nosa utförde han en trollformel för mig och jag fick kontraktet och några månader senare återvände min fru och barn till mig och jag var allt skyldigt till Baba Nosa spirituella besvärjelser och krafter. Jag är en vittnesbörd om baba Nosa, en andlig far till många stora män. för något av dina andliga problem och det kommer att lösas. Han kan göra dig rik utan blodritualer, ta tillbaka din ex_hus, ex_ fru, ex _ pojkvän eller flickvän endast om du kan sms eller WhatsApp på +2349083639501
  om du har problem med följande ?;
  (1) Om du vill att din ex ska vara tillbaka.
  (2) om du alltid har dåliga drömmar eller har sex på en dröm.
  (3) Du vill bli befordrad på ditt kontor.
  (4) Om du behöver kraften för att vinna ett rättsfall
  (5) Någon form av stava
  (7) Kommande tontrycket
  (8) Skyddsring
  (9) Resesuccesring
  (10) Andlig kraft för Guds män
  (11) Bind din man / hustru till dig själv för alltid ensam
  (12) Du vill att kvinnor / män ska springa efter dig. (13) Om du vill ha ett barn.
  (14) Du vill bli rik utan blodritualer. (15) Om du behöver ekonomiskt stöd.
  (16) Örtvård
  (17) Om du inte kan tillgodose din hustrus sexuella lust. på grund av dålig erektion.
  (18) Om du har en HIV-AID-sjukdom och makt för att bota cancerproblem, ring Baba Nosa på +2349083639501
  TRADITIONELL LÄKEMEDEL Ört- och infödda läkare. Kontorsadress nr 20 elfenbensfält, Ife Osun delstat ... k

  SvaraRadera